Felkavaró információ arról, mi történik a testünkkel, miután meghaltunk.

Mysterious,,Enchanting,Light,In,A,Hospital,Hallway,With,A,Bed
Shutterstock - sfam_photo
agy halál A halál után test szív
A halál mindenkivel elkerülhetetlenül megtörténik, nem véletlen, hogy sokakat foglalkoztat, mi is zajlik ilyenkor a testben. Néhány információ azonban igen zavarbaejtő.

Korábban már kiderült, hogy még 10 percig mindent érzékelünk magunk körül, mielőtt végleg megszűnne számunkra a világ, most pedig arra derült fény, hogyan reagál az agyunk a halálra.

"Tudtad, hogy amikor a szíved megáll, és klinikailag meghalsz, az agyad tovább dolgozik, és olyan, mintha tudná, hogy halott vagy?"

 - tette fel a kérdést egy TikToker, ezt pedig alátámasztja a Nyugat-Ontarioi Egyetem 2017-es kutatása is. Klinikai értelemben a test akkor tekinthető halottnak, amikor a szív megáll, de az agy, amely minden mögött áll - még néhány percig tovább működik.

Természetesen ha például fejsérülés következtében halunk meg, akkor valószínűleg az agyunk sokkal hamarabb leáll, de ha szívprobléma miatt távozunk, az agyunk még tovább működik. 

Hogy pontosan mennyi ideig, arról megoszlik a kutatók véleménye: egyesek azt állítják, további 7 percig, a New York-i Egyetem szerint pedig a bizonyítékok arra utalnak, hogy az agy sejtjei lassanként pusztulnak el, akár napok is eltelhetnek.

"Feljegyeztek olyan eseteket, amikor az emberek képesek voltak értelmesen kommunikálni, miután a szívük leállt" - folytatta a TikTok-videós. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tudatában is vagyunk a kommunikációnak. Az információ egyesek számára megnyugtató volt, míg más kommentelők szerint ez nagyon rémisztő. "Ez talán a legfélelmetesebb dolog, amit valaha hallottam" - írta egyikük.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.