Higiéniai hiányosságok, rossz minőség miatt nem kerülhetett sok termék az asztalra

sonka
Shutterstock -
vizsgálat tojás NÉBIH büntetés sonka
15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.  Az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményekben feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 31 alkalommal figyelmeztetés és 188 esetben bírság kiszabása mellett döntöttek, utóbbi értéke meghaladta a 15 millió Ft-ot. A feltárt hiányosságok és szabálytalanságok miatt 21 alkalommal kellett a tevékenységet korlátozni. 
 

tojás
A tojásokat is kiemelten vizsgálták a húsvét előtti időszakban.
Forrás: Shutterstock

A különböző létesítmények ellenőrzése során az ellenőrök leggyakrabban higiéniai hiányosságokat derítettek fel, melynek előfordulási aránya 6,9% volt. A dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása is visszatérő probléma: ez az ellenőrzések 4,3%-ában fordult elő, míg tavaly 3,8% volt az arány. Kis mértékben, de csökkent a nyomonkövethetőségre vonatkozó hiányosságok aránya: idén az összes ellenőrzés 3,5%-ában fordult elő ezzel kapcsolatos probléma, míg 2023-ban 3,8%-ban. 

Az ellenőrzések során összesen 916 élelmiszer tételt vontak ki a forgalomból, 13028 kilogramm mennyiségben. Az intézkedés oka elsősorban a fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idő lejárta volt, de jelölési hibák és nyomonkövetési hiányosságok is előfordultak.

sonka
A 45 sonkából 15 terméket kifogásoltak a szakemberek.
Forrás: Shutterstock

 A hatóság fokozottan ellenőrizte a húsvéti időszak népszerű termékeit: a sonkákat, a tojásokat, a tormát, az édesipari termékeket és az alkoholos italokat.  A 45 sonkából 15 terméket kifogásoltak a szakemberek, ugyanis sótartalmuk meghaladta az engedélyezett mértéket. Az üveges tormák esetében 21 tormakészítményből 4-ben mutattak ki a megengedettnél magasabb kén-dioxid tartalmat. A laboratóriumi vizsgálat alapján kifogásolt termékek kapcsán hatósági eljárás indult. 

A Nébih zöldség-gyümölcs minőségellenőrei kiemelten vizsgálták a szezonban ugyancsak népszerű medvehagyma forgalmazását. A vizsgálatok elsősorban a nyomonkövethetőségre, a termék minőségére és jelölésére terjedtek ki. Kifogásolt tételt nem találtak. 
 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.